همه با جملهی “آب مایهی حیات است” آشنا هستند. آب پس از اکسیژن، برای انسان مهمترین منبع حیات محسوب میشود. بدون آب عملا زندگی برای انسان غیرممکن میشود. هر موجود زندهای روی زمین برای ادامهی حیات خود به آب نیاز دارد. علاوه بر این، باید اشاره کرد که تمام فعالیتهای حیاتی درونی بدن نیز برای حفظ و ارتقای کیفیت خود به آب کافی نیاز دارند.
هفتاد درصد بدن انسان از آب تشکیل شده است. بنابراین، بدون آب عملا بدن انسان بسرعت رو به فروپاشی خواهد رفت. جالب است بدانید که اندامهای حیاتی بدن شما برای حفظ حیات و عملکرد مناسب خود به چه مقدار آب نیاز دارند: مغز ۸۰ درصد، ریهها ۹۰ درصد، خون ۸۳ درصد، استخوانها ۳۰ درصد، ماهیچهها ۷۵ و پوست ۶۴ درصد!
پس حالا میتوانید با خیالت راحت بگویید که زنده ماندنتان را مدیون نوشیدن آب هستید!
با این که نوشیدن آب برای زنده ماندن و حفظ کیفیت عملکرد اندامهای مختلف بدن ضروری است، اما در این راه بایدها و نبایدهایی نیز وجود دارد که بهتر است در نظر گرفته شود. برای یک بار هم که شده بهتر است با آداب علمی نوشیدن آب آشنا شویم تا از این مادهی حیاتی، بیشترین سود ممکن را ببریم.
برای درک بهتر این بایدها و نبایدها، در ادامه با ما همراه باشید.
یک. به محض احساس تشنگی آب بنوشید
توصیهی عمومی این است که به محض احساس تشنگی باید آب نوشید. احساس تشنگی معمولا پس از اقدام به فعالیتهای بدنی ایجاد میشود. البته ماندن در یک محیط مرطوب و گرم نیز میتواند سرعت احساس تشنگی را افزایش دهد. در این شرایط انسان دوست دارد بیشتر آب بنوشد.
بطور کلی توصیه میشود که برای مرطوب نگاه داشتن بدن در طول روز، باید حدود هشت لیوان آب نوشید. این حجم برای هر فرد بسته به سن، جنسیت، وضعیت سلامتی، میزان فعالیت بدنی، شغل و داروهای مصرفی متفاوت است. اما بطور کلی نوشیدن دو لیتر آب در طول روز میتواند حداقلهای مورد نیاز بدن را تامین کند.
یادتان باشد که نوشیدن بیش از حد آب میتواند منجر به بروز عارضهای به نام هیپوناترمی شود که به شدت سطح نمک بدن را کاهش داده و میتواند باعث رساندن صدمات جدی به مغز شود. پس در نوشیدن آب افراط و تفریط نکرده و به اندازه بنوشید. درست مثل هر چیز دیگری!
دو. سعی کنید آب ساده بنوشید
درست است که آبهای مزهدار و تبلیغاتی ممکن سات خوشمزهتر باشند، اما از سوی دیگر حاوی قند و کالریهای اضافه نیز میباشند. به همین دلیل نمیتوانند تشنگی شما را بطور کامل برطرف کنند.
پس اگر تغذیه مناسبی دارید که مواد مغذی مورد نیاز بدن شما را تامین میکند، نیازی به مصرف این طور آبها ندارید. همان آب ساده بهترین نوشیدن مد نظر شما خواهد بود.
تحقیقات زیادی ثابت کرده است که تنها نوشیدن آب آشامیدنی ساده میتواند تشنگی را به طور کامل برطرف کند. بله! برای رفع تشنگی نیازی به خرج اضافه نیست! نوشابهها، آبهای طعمدار و آبمیوهها، هیچکدام توان رقابت با آب آشامیدنی ساده را در مورد رفع عطش ندارند.
سه. هنگام تعریق آب بنوشید
هنگامی که در حال تمرینهای بدنی سنگین یا فعالیتهای روزمرهای که منجر به تعریق میشوند هستید، آب بدن شما بطور طبیعی در حال کاهش یافتن است. تعریق چیزی نیست جز از دست دادن آب بدن.
پس با نوشیدن آب هنگام تمرینهای ورزشی یا فعالیتهای روزمرهی سنگین، نه تنها تشنگی و عطش خود را برطرف میکنید، بلکه میزانی از آب از دست رفته که صرف تعریق شده را نیز جبران میکنید.
این کار موجب میشود بدن شما در حین و پس از تعریق دچار عوارض خطرناک خشکی و کمآبی نشده و به طور منظم و معمول به پیگیری فعالیتهای حیاتی خود برای زنده نگاه داشتن شما ادامه دهد.
چهار. حین نشستن جرعهای آب بنوشید
مشخصا وقتی که احساس تشنگی میکنید بدون این که فکر کنید کمی آب مینوشید تا عطش و تشنگی خود را برطرف کنید. اما هنگام نشستن هم باید همیشه مقداری آب بنوشید. این شاید یکی از مهمترین توصیههای ما به شما در این مقاله باشد.
بدن همواره به آب نیاز دارد. گاهش بهتر است پیش از تشنه شدن آب بنوشید. زیرا تشنگی به طور کلی یعنی بدن شما دارد فریاد میزند که من فورا به آب نیاز دارم! بهتر است پیش از آن که بدن آنقدر تشنه و خشک شود که برای قطرهای آب التماس کند، به آب برسانید!
پنج. سر پا آب ننوشید
هرگز بطور ایستاده و به مقدار زیاد آب ننوشید. شاید باورتان نشود ولی نوشیدن آب وقتی که ایستاده هستید، احتمال ابتلا به آرتروز را افزایش میدهد! وقتی که سر پا آب مینوشید، بطور ناخودآگاه تعادل مایعات بدن را به هم میزنید و مقدار زیادی مایع را وارد مفاصل میکنید.
وقتی حجم زیادی از مایعات ناگهان بطور ایستاده وارد بدن میشود، در مفاصل جمع شده و در نهایت باعث بروز عوارضی میشود که در راس آنها ایجاد آرتروز قرار دارد.
نوشیدن آب بطور ایستاده همچنینموجب آسیب رساندن به کلیهها هم میشود.
شش. قبل از غذا آب بنوشید
اگر به دنبال کاهش وزن هستید، این قسمت برای شماست!
نوشیدن آب نیم ساعت قبل از میل کردن وعدههای غذایی موجب ایجاد احساس سیری شده و باعث میشود هنگام خوردن غذا زودتر احساس سیری کرده و از دست از خوردن غذای اضافه و در نتیجه وارد کردن میزان اضافی کالری به بدن خود جلوگیری کنید.
کالریهای اضافه در بدن تبدیل به تودههای چربی میشوند، پس با این کار مانع از تشکیل تودههای جدید چربی در بدن خود میشوید و همین امر میتواند در طولانی مدت به کاشه وزن شما کمک جدی کند.
همچنین نوشیدن آب باعث بالا رفتن سوخت و ساز بدن نیز میشود. با بالا رفتن متابولیسم، سرعت چربیسوزی نیز بالا رفته و در نهایت این امر منجر به کاهش وزن شما میشود.