اگر جزو افرادی باشید که همواره در حین وبگردی یا جستجو در فضای مجازی سری هم به سایتها یا صفحات حوزهی بهداشت و سلامت میزنند، احتمالا تا کنون به وفور با مطالبی مبنی بر رابطهی نوشیدن آب سالم و بهبود سلامت جسم و روان مواجه شدهاید. نوشیدن آب از خشک شدن و کمآبی بدن جلوگیری میکند. خشک شدن بدن میتواند در طولانی مدت و گاهی در کوتاه مدت ضررهای جبرانناپذیری به سلامت بدن بزند. بسیاری از افراد تجربهی کسب آرامش با نوشیدن آب حین ابتلا به استرس یا شوکهای عصبی را دارند. اما آیا دلایل یا مطالعات علمی مبنی بر تایید یا تکذیب این ادعاها نیز وجود دارد؟
همه میدانند که با توجه حجم زیاد آب در خون و بدن انسان، نوشیدن آب برای حفظ و ارتقای سلامتی انسان ضروری است، اما آیا این ارتقا تنها در حوزهی فیزیکی اتفاق میافتد و تاثیری روی سلامت روان ندارد؟ در ادامه مقالهای را برای شما تهیه کردهایم که میتواند تا حدودی به تعدادی از سوالات و شائبهها در رابطه با نوشیدن آب و وضع سلامتی انسان پاسخ دهد. لطفا با ما همراه باشید.
تاثیر مثبت نوشیدن آب بر سلامت فیزیکی بدن
هرچه مطالعاتی بیشتری انجام میشود، تضمین بیشتری هم برای تایید تاثیر مثبت نوشیدن آب روی حفظ سلامت فیزیکی بدن پیدا میشود. مطالعات نشان داده است که نوشیدن آب به مقدار کافی در طول شبانهروز منجر به جلوگیری از خشک شدن بدن و در نتیجه بهبود سلامتی انسان میشود. خشکی بدن زمانی رخ میدهد که بدن انسان مایعات زیادی را از دست میدهد. از دست رفتن آب بدن میتواند بنا به دلایل مختلفی رخ دهد. تب، اسهال، تمرین و فعالیت بدنی شدید، فصل گرما، منطقه آب و هوایی گرم و مرطوب، بیماریهای مختلف و مصرف داروهای گوناگون از جمله این دلایل محسوب میشوند.
اما خشک شدن بدن چه نشانههایی دارد؟ از نشانههای کمآب شدن بدن میتوان به خشک شدن دهان، احساس تشنگی، تیره شدن رنگ ادرار، خشکی پوست، خستگی غیرعادی، سرگیجه، سردرد و احساس تهوع اشاره نمود. در برخی موارد حتی نشانههای خطرناکی همچون غش کردن، توهم، ضربان قلب بالا، شوک بدنی و عدم ادرار نیز در صورت خشک شدن زیاد بدن ممکن است بروز کند.
نوشیدن آب تصفیه شده و سالم به اندازه کافی میتواند مانع از ابتلا به خشکی یا کمآبی بدن شود. حتی در صورت ابتلا به خشکی خفیف و روزمره بدن نیز نوشیدن آب میتواند تا حد زیادی باعث از بین رفتن این عارضهها شود. هرچه آب بیشتری بنوشید، کمتر در معرض ابتلا به عوارض خشکی بدن دچار خواهید شد. از برخی از فواید نوشیدن آب میتوان به این موارد اشاره نمود:
فشار خون پایدار، عملکرد بهتر دستگاه گوارش، جلوگیری از یبوست، تعدیل دمای بدن، بهبود وضعیت مفاصل، تنظیم ضربان قلب، مبارزه با باکتریها در مثانه، مراقبت از بافتها و اندامهای حیاتی و بهبود اکسیژنرسانی به سلولها.
نوشیدن آب و بهبود سلامت روان
حجم زیادی از بدن انسان را آب تشکیل میدهد، به همین دلیل، بدن انسان همواره در طول شبانهروز نیاز به دسترسی کافی به منابع آب و مایعات دارد. کمآبی بدن فقط آنطور که در بالا اشاره کردیم روی سلامت جسم اثر نمیگذارد، بلکه میتواند تا حد زیادی روی سلامتی روان انسان نیز تاثیر مخرب داشته باشد. مغز انسان نیاز اساسی به آب دارد و عدم وجود آب در مغز به اندازه کافی، موجب اخلال در عملکرد این عضو حیاتی بدن میشود، زیرا «هفتادوسه درصد» مغز انسان از آب تشکیل شده است! پس حالا میتوانید تصور کنید که وقتی آب کافی به مغز نرسد، چه خطراتی ممکن است آن را تهدید کند.
وقتی آب کافی به مغز نمیرسد، مغز عملا نمیتواند تمام توان خود را برای کنترل اوضاع بدن نشان دهد. هنگامی که این اتفاق رخ میدهد، عوارضی همچون ابتلا به افسردگی، گیجی، اضطراب و توهم بروز میکنند. افسردگی خود به تنهایی میتواند منجر به کاهش انرژی مثبت شود. این عارضه باعث میشود شما کنترل اوضاع زندگی روزمرهتان از دستتان خارج شود و همین موقعیت منجر به افزایش استرس و اضطراب میشود و وضعیت همینطور بدتر و بدتر میشود! میتوان گفت ننوشیدن آب به مقدار کافی میتواند مانند یک دومینو منجر به فروپاشی سیستم روان در طی یک روز شود و این یعنی از دست دادن یک روز از زندگیتان به قیمت عدم نوشیدن آب به اندازه کافی!
چقدر آب در طول روز بنوشم؟
در پاسخ به این پرسش پرتکرار، میتوان گفت که واقعا نمیتوان یگ نسخه برای همه پیچید. تجویز میزان آب نوشیدنی سالم مورد نیاز هر فرد در طول شبانه روز بستگی به عوامل و متغیرهای بسیاری دارد. جنسیت، سن، وزن، منطقه آب و هوایی، میزان فعالیت بدنی، شغل، بیماریهای زمینهای و داروهایی مصرفی تنها بخشی از این عوامل هستند. اما بطور کلی نوشیدن حدود هفت تا هشت لیوان آب آشامیدنی تصفیه شده و سالم میتواند تا حد زیادی تامینکنندهی آب مورد نیاز بدن هر فردی باشد. کسانی که بیماریهای خاصی را تجربه میکنند تا مجبور به استفاده از داروهای گوناگون یا خاص هستند بهتر است هنگام ملاقات با پزشک معالج، در این خصوص نیز از او مشاورهی تخصصی دریافت کنند.
روی هم رفته باید گفت که نوشیدن آب تضمینکنندهی سلامت عمومی فرد است اما خود به تنهایی نمیتواند درمانی برای بیماریهای روحی نظیر افسردگی و استرس حاد و طولانیمدت باشد. در صورت ابتلا به افسردگی طولانیمدت یا تجربهی استرس بیدلیل و مخل زندگی روزمره بهتر است به فکر ملاقات با یک مشاور متخصص باشید. نوشیدن آب درمان این بیماریها نیست، بلکه برای درمان این بیماریها باید درمانهای تخصصی را جدی گرفت. در کنار نوشیدن آب به مقدار کافی، میتوان به ورزش و فعالیت بدنی منظم، مشاوره، رعایت تغذیهی سالم، سرگرمیهای سالم و پرنشاط، بازیهای فکری، کاهش یا ترک مصرف الکل و سیگار و هر آن چیزی که میتواند باعث بهبود وضع سلامت جسم و روان ما شود نیز اشاره کرد. سلامتی بزرگترین سرمایهی هر انسانی است، در حفظ آن کوشا باشید!