از آنجایی که آب بیش از نیمی از حجم بدن انسان را تشکیل میدهد، پس نوشیدن آب برای هرکسی لازم و حیاتی محسوب میشود. شصت درصد کل بدن، 75 درصد عضلات و 85 درصد مغز ما را آب تشکیل داده است! آب برای ما مثل سوخت برای خودرو میباشد. حتی بیشتر از این حرفها!
اما بطور معمول و میانگین، ما انسانها به اندازهی کافی آب نمینوشیم. طبق آخرین تحقیقات و پژوهشها، 75 درصد از آمریکاییها همواره بدن خود را در حالت کمآب و مایل به خشک نگاه میدارند. کمآبی و خشکی بدن میتواند تاثیرات مخربی بر سلامت جسم و روان ما در طولانی مدت بگذارد.
حالا که میدانیم نوشیدن آب کافی در طول شبانه روز برای یک فرد سالم چقدر ضروری است، بیایید فرض کنیم نوشیدن آب برای یک فرد مبتلا به دیابت چقدر میتواند حیاتی محسوب شود! تنها مقدار کمی خشک شدن بدن و جدی نگرفتن نوشیدن آب، میتواند تاثیر مستقیم و جدی بر میزان قند خون ما بگذارد.
در این مقاله سعی کردهایم به رابطهی بین کمآب شدن بدن و تاثیر آن بر سطح قند خون افراد بپردازیم. در این متن همچنین تلاش نمودهایم به سوالاتی همچون میزان آب مورد نیاز بدن هر فرد در طول شبانه روز، بهخصوص برای بیماران مبتلا به دیابت، پاسخ دهیم. لطفا برای گرفتن پاسخ این پرسشهای اساسی، در ادامه با ما همراه باشید.
آب چگونه روی دیابت اثر میگذارد؟
بطور ساده، وقتی شما به اندازهی کافی آب نمینوشید، گلوکز موجود در جریان خون شما مترکزتر میشود. این امر خود منجر به افزایش سطح قند خون میشود. هنگامی که بدن انسان کم آب یا خشک شود، تاثیر آن به سرعت روی وضع دیابت افراد مبتلا، نمایش داده میشود.
حتی سطح کمی از کمآبی یا خشکی بدن، یعنی مقداری که شما اصلا ممکن است احساسش نکنید، میتواند به راحتی سطح قند خونتان را تا 50 یا 100 میلیگرم نسبت به زمانی که به مقدار کافی مینوشید افزایش دهد. علاوه بر این، اگر بهطور معمول و هر روز بدن شما کمآب یا خشک باشد، ممکن است مجبور شوید نسبت به روزهایی که آب کافی مصرف میکنید، انسولین بیشتری برای جبران این وضعیت مصرف کنید.
خشک شدن سریع آب بدن نیز میتواند قند خون را به سرعت و تا سطح زیادی افزایش دهد. برای مثال، استفراغ کردن به دلیل مسمومیت غذایی یا ویروس، میتواند بطور ناگهانی و سریع باعث افزایش قند خون شود. به همین دلیل است که وقتی در این وضعیت به مرکز درمانی مراجعه میکنید و آنها هم بدن شما با حجم زیادی از مایعات پر میکنند، ناگهان احساس میکنید که قند خونتان به سرعت کاهش مییابد، آن هم بدون استفاده از انسولین.
تقریبا هر فرایندی در بدن وابسته به آب است
نقش آب در حیات بدن ما بیش از آن چیزی است که میتوانیم متصور باشیم. آب مستقیما روی دستگاه گوارش، عملکرد مفاصل، دفع مواد مضر از بدن، سلامت روان، عملکرد قلب، توانایی مغز و بسیاری از دیگر عملکردهای بدن تاثیر مستقیم میگذارد. عدم نوشیدن آب به مقدار کافی میتواند تا حد زیادی توانایی و عملکرد جسمی و روانی انسان را کاهش دهد.
طبق آخرین تحقیقاتی که پژوهشکدهی دانشگاه هاروارد روی تاثیر آب بدن انسان انجام داده است، نوشیدن آب به مقدار کافی میتواند تاثیری حیاتی و ضروری در سلامتِ عملکردهای مختلف بدن ما داشته باشد. برخی از این عملکردهای وابسته به آن که در این تحقیقات به آنها اشاره شده به این شرح است:
انتقال مواد مغذی و اکسیژن به سلولهای بدن، بیرون راندن باکتری از مثانه، کمک به هضم بهتر غذا، جلوگیری از یبوست، تنظیم سطح فشار خون، تنظیم ضربان قلب، آبرسانی به مفاصل، جلوگیری از آسیب رسیدن به اندامها و بافتهای حیاتی، تعدیل و تنظیم دمای بدن و تنظیم سطح الکترولید/سدیم بدن.
تا اینجا متوجه شدیم (هرچند از قبل هم میدانستیم) که نوشیدن آب میتواند از دهها طریق سلامت بدن و کیفیت عملکردهای آن را تضمین کند. اما حال پرسش اساسی اینجاست: در طول یک شبانه روز باید چه مقدار آب بنوشم؟
افراد مبتلا به دیابت باید چهمقدار آب بنوشند؟
دستور مشخصی برای حجم آب نوشیدنی مورد نیاز وجود ندارد که بتوان طبق آن همهی افراد را ملزم به نوشیدن یک مقدار آب مشابه و مشخص نمود. با این حال عوامل گوناگونی که در تعیین مقدار آب مورد نیاز بدن هر فرد در طول یک شبانه روز اثرگذار هستند به مرور کشف شدهاند و امروزه میتوان از برآیند این عوامل برای تعیین آب مورد نیاز بدن هر فرد استفاده کرد.
توصیه عمومی و پایه این است که آب نوشیدنی سالم و تصفیه شده همواره باید در دسترس شما باشد و هر وقت که احساس تشنگی کردید به اندازهی رفع تشنگی آب بنوشید. اگر نمیتوانید طبق یک برنامه معین، روزانه خود را موظف کنید که حجم مشخصی از آب را بنوشید، دستکم هرگاه احساس تشنگی کردید به سرعت آب بنوشید و این مهم را به تعویق نیندازید.
اما تشنه شدن نباید تنها علامت شما برای رفتن به سراغ آب باشد. شما باید حتی زمانی که احساس تشنگی نمیکنید هم مقداری آب بنوشید تا بدن خود را خشک شدن محافظت کنید. این که منتظر باشید تا ابتدا احساس تشنگی کرده و سپس اقدام به نوشیدن آب کنید، اصلا راهکار خوبی نیست، مخصوصا اگر مبتلا به دیابت باشید. توصیه میشود افراد مبتلا به دیابت حتما پیش از احساس تشنگی آب بنوشند.
میانگین آب آشامیدنی که به افراد غیردیابتی توصیه میشود تا در طول یک شبانه روز مصرف کنند حدود هشت لیوان است. بنابراین شخص مبتلا به دیابت قطعا باید مقداری بیش از این هشت لیوان آب بنوشد. از آنجایی که تولید انسولین در بدن نیاز به حجم بالایی از آب دارد، پس حتی کمی کمبود آب در بدن هم میتواند در افراد مبتلا به دیابت به بالا رفتن صعودی سطح قند خون منجر شود.