آب و سلامتی, مقالات

نوشیدن آب و کاهش فشار خون

blood pressure control

امروزه به دلیل تغییرات فاحش در سبک زندگی، میزان فعالیت بدنی، تغذیه و افزایش استرس‌های روزمره، تعداد افراد مبتلا به فشار خون روز به روز در حال افزایش است. اما فشار خون دقیقا چیست؟ فشار خون، مقدار فشاری است که توسط خون پمپاژشده از قلب، به دیواره‌ی رگ‌ها وارد می‌شود. فشار خون بالا زمانی اتفاق می‌افتد که حجم خون پمپاژشده در رگ‌ها بیش از حد معمول باشد. وقتی این حالت رخ می‌دهد، به طبع آن قلب مجبور می‌شود برای حفظ گردش خون در رگ‌ها، بیش‌تر از حالت عادی فعالیت کند. فشار خون نرمال دوازده روی هشت است. هرچه فشار خون فرد بالاتر برود، احتمال دچار شدن به عارضه‌های خطرناکی هم‌چون حمله قلبی، سکته و بیماری‌های قلبی هم افزایش پیدا می‌کند. 

رابطه‌ی نوشیدن آب و مقدار فشار خون

اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید، احتمال تا امروز چند باری برای پیدا کردن راه‌های مقابله با فشار خون در اینترنت جستجو کرده‌اید. هیچ راه‌حل و درمان یگانه و مجزایی برای فشار خون بالا وجود ندارد که بتوان گفت تنها با مصرف این قرص یا انجام این فعالیت می‌توان آن را درمان کرد. درمان و کنترل فشار خون بالا یک راه‌حل چندجانبه و فراگیر می‌طلبد. تغییر در سبک زندگی، از مهم‌ترین ابزارهای کنترل و درمان فشار خون بالا محسوب می‌شود. کارهای ساده‌ای مثل نوشیدن هشت لیوان آب تصفیه‌شده و سالم در طول روز می‌تواند کمک شایانی به بهبود وضعیت فشار خون شما بکند.

پیشنهاد ما به شما:  مزایا و معایب دستگاه‌های تصفیه آب خانگی

بدن انسان را بیش از هر ماده‌ی دیگری، آب تشکیل داده است. بنابراین هیچ چیز دیگری به اندازه‌ی آب نمی‌تواند سلامت خون را تضمین کند. تحقیقات نشان داده است که افزودن مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم به آب نوشیدنی می‌تواند باعث کاهش و کنترل سطح فشار خون انسان شود. اگر شما هم جزو افرادی هستید که به هر دلیلی نمی‌توانید در طول روز آب کافی بنوشید، پیشنهاد می‌کنیم این راه‌کارهای جایگزین را امتحان کنید:

نوشیدن آب گازدار بدون قند، آبمیوه با ترکیب لیمو، خیار و تکه‌های میوه، اسموتی سبزیجات و میوه‌ها، چای بدون کافئین، سوپ کم‌سدیم و شیر.

نوشیدن آب و کاهش فشار خون

وقتی آب کافی به بدن شما نرسد، بدن‌تان اصطلاح کم‌آب یا خشک می‌شود. کم‌آب شدن آب موجب غلیظ شدن خون می‌شود، زیرا حجم بالایی از خون را آب تشکیل می‌دهد. پس وجود یا عدم وجود آب کافی در بدن می‌تواند مستقیما روی بالا یا پایین رفتن غلظت و فشار خون تاثیر بگذارد. کمبود آب در بدن موجب ترشح وازوپرسین می‌شود. هنگامی که سطح وازوپرسین افزایش می‌یابد، رگ‌ها منقبض می‌شوند و این امر منجر به بالا رفتن سطح فشار خون می‌شود.

وازوپرسین هورمونی است که هنگام افزایش سطح سدیم در خون در خون آزاد می‌شود. دقیقا مشابه اتفاقی که هنگام کاهش حجم خون در رگ‌ها رخ می‌دهد. هر دوی این اتفاق‌ها زمانی رخ می‌دهد که بدن مقدار قابل‌توجهی آب از دست داده باشد. برای مقابله با این وضعیت، کلیه‌ها آب بدن را هنگام خشکی بدن، بجای فرستادن به سمت جریان ادرار، دوباره در خود جذب می‌کنند. نوشیدن آب به اندازه مورد نیاز بدن و جلوگیری از خشک شدن بدن باعث پرآب ماندن سلول‌ها و اندام‌های حیاتی بدن شده می‌تواند ترشح وازوپرسین را کاهش داده و خطر بالا رفتن فشار خون را کاهش دهد.

پیشنهاد ما به شما:  مواد معدنی ضروری موجود در آب

اما چه میزان آب باید در طول شبانه روز بنوشید؟  بطور کلی، هر انسان بالغ بهتر است حدود هشت لیوان آب نوشیدنی تصفیه شده و سالم در طول شبانه روز مصرف کند. با این وجود، نیاز واقعی بدن شما به آب نوشیدنی را عوامل مختلفی تعیین می‌کنند که موجب می‌شود نیاز هر فرد یا فردی دیگر متفاوت بنظر برسد. برخی از این عوامل را می‌توان این‌طور نام برد:

سن، جنسیت، وزن، وضعیت سلامتی، آب و هوا، میزان فعالیت بدنی، بارداری و شیردهی

دیگر درمان‌های کاهش فشار خون بالا

فشار خون بالا معمولا یک وضعیت طولانی‌مدت محسوب می‌شود که گاهی ممکن است هیچ علامت یا نشانه‌ای هم نداشته باشد. با این وجود، پزشک معالج شما ممکن است بنا به تشخیص خود، برای کاهش فشار خون بالای شما، داروها و دستورهایی را تجویز کند. این درمان‌ها ممکن است انواع مختلفی داشته باشند، یعنی ممکن است یک درمان ترکیبی برای شما تجویز شود. هر قسمت از این درمان ترکیبی می‌تواند قسمتی از کار درمان کلی را جلو ببرد. اما جدا از درمان دارویی، بهترین و موثرترین درمان برای کنترل فشار خون بالا، تغییر در سبک زندگی است. تغییر سبک زندگی می‌تواند به سرعت منجر به تغییر در وضعیت سلامتی شود. برخی از راه‌کارهای مدنظر برای تغییر سبک زندگی به منظور کنترل و کاهش فشار خون را می‌توان این‌طور دسته‌بندی کرد:

  1. رسیدن به وزن ایده‌آل: چاقی و اضافه وزن خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش می‌دهد. برای این که بفهمید باید چند کیلوگرم از وزن خود را در چه بازه زمانی‌ کم کنید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. بطور کلی، برای رسیدن به وزن ایده‌آل باید تعادلی بین کالری‌ای وارد بدن می‌کنید با مقدار کالری که با فعالیت بدنی می‌سوزانید برقرار کنید.
  2. ورزش منظم: سعی کنید دست‌کم سی دقیقه در طول روز ورزش کنید. شنا یا پیاده‌روی از فعالیت‌های خیلی خوب برای کنترل و کاهش فشار خون بالا محسوب می‌شوند. بهتر است پیش از آغاز برنامه ورزشی، ابتدا در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
  3. برنامه غذایی سالم: حتما از میوه‌ها، سبزیجات، غلات و پروتئین‌های بدون چربی در برنامه غذایی خود بهره ببرید. مصرف سرکه سیب نیز می‌تواند تاثیر بسزایی روی کاهش فشار خون بالا داشته باشد. اما قبل از آن، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
  4. کاهش مصرف نمک و الکل: الکل و نمک از دوستان صمیمی فشار خون بالا محسوب می‌شوند! اگر به دنبال کاهش فشار خون بالای خود هستید، حتما روی میزان مصرف الکل و نمک تجدیدنظر کنید.
  5. ترک سیگار: کشیدن سیگار خطر ابتلا به فشار خون بالا، سکته، حمله قلبی و دیگر بیماری‌های خطرناک را افزایش می‌دهد. دور انداختن سیگار، می‌تواند یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای زندگی شما باشد. این را از کسانی که پیش از شما موفق به ترک آن شده‌اند بپرسید!
پیشنهاد ما به شما:  مزایای دستگاه‌های تصفیه آب زدزد (ZZ)
امتیاز شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *