هفتاد و پنج درصد از مغز انسان را آب تشکیل میدهد. طبق تحقیقات بسیاری که انجام گرفته است، نوشیدن آب میتواند باعث افزایش حافظه و قوی شدن ذهن شود. اما چگونه؟
آب در هر فعالیتی که در بدن رخ میدهد نقشی حیاتی ایفا میکند. اگر میخواهید بهتر فکر کنید، حافظه قویتری داشته باشید و حتی تمرکز خود را افزایش دهید، پس بهتر است نوشیدن آب را جدی بگیرید. انسان بدون داشتن ذهنی قوی، انسان قدرتمندی نیز نخواهد بود. بخصوص در دنیای مدرن که هرچه پیش میرویم، قدت ذهن بیش از پیش جای قدرت بازو را میگیرد.
تمام فعالیتهای انسان مدرن و امکان پیشرفت و توسعهی او بستگی تنگاتنگی به قدرت ذهنی او دارد. امروزه همه به دنبال کلاسها و دورههای افزایش هوش، افزایش تمرکز، افزایش یادگیری و امثال اینها هستند. اما آیا اگر به این افراد بگوییم که از ارزانترین، مهمترین و در دسترسترین راهکار افزایش قدرت مغز غافل شدهاند، آیا باورشان میشود که منظورمان نوشیدن آب باشد؟
در ادامه دلایلی برای اثبات این مدعا مطرح خواهیم نمود. لطفا با ما همراه باشید.
آیا آب به مغز کمک میرساند؟
مغز شما بنا به دلایل متعدد، نیاز دارد تا همواره پرآب باشد. برخی از این دلایل را مرور کنیم:
اولا، نوشیدن آب، سطح هورمونهای شما را تنظیم میکند. همچنین، نوشیدن آب سطح مایعات بدن را تنظیم کرده و مغز را از خطر ابتلا به صدمات جدی محافظت میکند. در ضمن، نوشیدن آب باعث بهبود عملکرد تولید سلولهای جدید شده و سلامت عمومی مغز را برای طولانی مدت تضمین میکند. نوشیدن آب اما تاثیر مهم دیگری هم در تامین سلامت مغز دارد: آب باعث بهبود روند سمزدایی از بدن شده و به سالم ماندن مغز کمک میکند. در آخر، نوشیدن آب به مقدار کافی باعث تنظیم فشار خون و انتقال بهتر ویتامینها و مواد معدنی ضروری در بدن میشود.
اما اگر بدن به دلیل عدم نوشیدن آب کافی، کمآب یا خشک شود، تمام این عملکردها مختل خواهند شد. به همین دلیل است که عدم نوشیدن آب فورا روی سلامت مغز تاثیر منفی میگذارد. دلیل توصیهی مداوم متخصصان مغز و تغذیه به نوشیدن آب فراوان برای حفظ سلامت مغز نیز همین موضوع است. نوشیدن آب سلامت مغز را بهبود بخشیده و موجب تقویت فعالیتهایی همچون یادگیری، تفکر، تمرکز و امثال اینها میشود.
تاثیر نوشیدن آب بر احساس انسان از زندگی
بدن انسان برای تنظیم هورمونهایی نظیر دوپامین و سروتونین که هورمونهای اصلی تنظیم حال و هوا و احساس آدم نسبت به زندگی هستند، نیاز به آب فراوان دارد. فرایند تولید و تنظیم این هورمونها بدون وجود آب کافی امکانپذیر نخواهد بود. تحقیقات بسیاری روی رابطهی بین عدم نوشیدن آب آشامیدنی به مقدار کافی در طول شبانه روز و تجربهی بدخلقی، بیحالی و افسردگی انجام شده است. نتایج این تحقیقات به دفعات نشان داده است که کمآب شدن و خشکی بدن، میتواند باعث افزایش احساس افسردگی، بیحالی و ناامیدی در انسان شود.
علاوه بر این، خشک شدن و کمآبی بدن میتواند سطح هورمون کورتیزول را افزایش داده و باعث بروز علائمی همچون سردرد، بیاعصابی، تنش، استرس و تحریکپذیری میشود. این مساله میتواند منجر به آسیب به مغز و بروز بیماریهایی مانند کاهش سلولهای مغز، کاهش اندازهی مغز، اختلال در سیناپسهای مغز شده و منجر به بروز بیماریهای روانی همچون انزوا و افسردگی افراطی شود.
نوشیدن آب و افزایش تمرکز
نوشیدن آب باعث رابطه و تعامل بهتر سلولهای مغز با یکدیگر میشود. نوشیدن آب همچنین به سمزدایی از مغز و افزایش بهرهوری آن کمک شایانی میکند. قابل ذکر است که بهبود روند انتقال پروتئینها و مواد مغذی در بدن و بخصوص به سمت مغز، تنها با نوشیدن آب فراوان امکانپذیر میشود. نیاز به گفتن نیست که همهی این موارد با کاهش آب ورودی به بدن و عدم نوشیدن آب، دچار اختلال خواهند شد.
این که بتوانید همواره به مقدار کافی آب بنوشید و بدن خود را اصطلاحا مرطوب نگاه دارید میتواند فواید بسیاری برای بدن شما داشته باشد. فوایدی نظیر:
بالا رفتن سرعت تصمیمگیری و بهبود عملکرد در موقعیتهای شناختی؛ بالا رفتن تمرکز؛ افزایش قدرت حافظهی کوتاه مدت؛ بالا رفتن نمرات در امتحانات آموزشی؛ کاهش احساس خستگی و بیحالی؛ افزایش سطح هوشیاری و سطح یادگیری.
خواب بهتر با نوشیدن آب بیشتر
وقتی میخوابید، مغز شما فرصت پیدا میکند تا خود را بازسازی کند. سموم از مغز در حالت خواب سریعتر و بیشتر از سایر ساعات خارج میشوند و روند ساخته شدن نورونهای جدید نیز تنها در این زمان امکانپذیر میشود. به همین دلیل است که خوابیدن کافی و باکیفیت، یکی از مهمترین عوامل حفظ و ارتقای سلامت مغز میباشد. اما خوابیدن چه فواید دیگری برای مغز میتواند داشته باشد؟ بیایید با هم تنها چند مورد از فواید خواب عمیق و کافی برای مغز را برشماریم:
تقویت حافظه؛ افزایش سطح هوشیاری؛ بهبود تمرکز؛ تنظیم خلق و خو؛ کاهش استرس؛ کاهش افسردگی؛ کاهش بیحالی و خستگی؛ بالا رفتن سرعت عکسالعمل ذهنی؛ تنظیم و تعدیل هورمونهای مغز.
با این حال این روزها ما با یک همهگیری بسیار خطرناک مواجه هستیم: میلیونها نفر یا حتی میلیاردها نفر روی زمین، خواب کافی و باکیفیت ندارند! طبق جدیدترین تحقیقات بینالمللی، بزرگسالان کشورهای توسعهیافته، بدترین خواب را از نظر طول زمان خواب و کیفیت خواب دارند. کشورهایی نظیر انگلستان، آمریکا، ایرلند و کانادا از این نظر جزو بدترین کشورها بودهاند!
نوشیدن آب بیشتر، میتواند روی کیفیت خوا شما تاثیر مثبت داشته باشد. میزان آب موجود در بدن با تنظیم دمای بدن، تنظیم سوخت و ساز بدن، تنظیم هورمونها و بسیاری دیگر از عملکردهای حیاتی بدن، روی تنظیم کیفیت خواب تاثیر مستقیم میگذارد. برخی از محققان میگویند که شاید همین مساله موجب میشود که افرادی که بیشتر آب مینوشند، نیاز به خواب کمتری هم داشته باشند. زیرا خواب آنها کیفیت و عمق بیشتری دارد.